Forestilling i Den Gule Lade 2004

Vor arkæologi-interesserede konge, Frederik den syvende, har begivet sig på skattejagt til Humlebæk forklædt som vagabond og i selskab med sin kammertjener.
På Krogerup, hvor han vil grave efter kong Godfreds hjelm, der efter sigende befinder sig under jorden inde i laden, er pladsen imidlertid optaget af forberedelserne til en opførelse af ”Aladdin”. Den snobbede Godsejerinde Fru Brun vil nemlig udbrede sit ry som kulturens muse, alt mens hendes Godsejermand har indrettet et sukkerkogeri i ladens anden ende. For at lave sukker af sukkerroer har han og indført den frigivne slave Helmuth, der er ekspert i sukker fra De Vestindiske øer.
Grevinde Danner dukker op for at redde Frederik, da en afsløring af kongens eskapade kan få fatale følger. Men inden det lykkes, inddrages de begge i ”Aladdin” sammen med slaverne, og det går ikke stille af. Især ikke da sukkerkogeriet koger over og Helmuth bliver redningsmand på ryggen af en elefant og redder Gulnare.

 

Forestillingen satte fokus på Danmarks fortid som slavenation og havde en del sorte medvirkende. Ikke mindst trommekunstneren Sylvester Abadoglo, der sammen med Tom McEwan og Terese Damsholt frydede et stort publikum. Madammen har til alle forestillinger haft professionelle medvirkende, og blandt dem bør især Tom McEwan nævnes idet han efterfølgende kom til at være i front i mange roller.
Forestillingen ”Danefæ” behandlede emner om sorte og hvide mennesker på en måde der ikke ville kunne gøres i dag med tidens skræk for at krænke alle og enhver.